با توجه به اصول و قوانینی که گردشگری پایدار از آن پیروی میکند، آگاه سازی مردم و گردشگران از این دستورالعملها بسیار اهمیت دارد. نقش بوم گردی در گردشگری پایدار بسیار زیاد است، به این دلیل که باعث میشود که محیط زیست در اثر گردشگری و فعالیتهای ناآگاهانه دچار آسیب نشود و مهمترین تاثیری که به جای میگذارد این است که انسان تلاش میکند تا این امکان را فراهم کند که نسل آینده نیز به اندازه او از این ویژگی بهره مند شود.
مهمترین مزایای گردشگری بوم گردی
برخی از مهمترین مزایای گردشگری بوم گردی در صورت رعایت اصول دقیق ارائه میدهد، شامل موارد زیر است:
- حفظ محیط اطراف
- ارائه تجربه معتبر گردشگری
- تقویت روشهای تحقیق و توسعه
- افزایش اشتغال برای افراد محلی
- کمک به توسعه اقتصادی محلی
- حمایت مالی در حفظ و نگهداری محیط
- محافظت از گونههای در معرض انقراض
- تاثیرات فرهنگی عمیق و متنوع
- فرصت عالی برای بازاریابی محصولات محلی
- پل فرهنگی متقابل
- کمک به مدیریت منابع طبیعی
- اکوتوریسم مقرون به صرفه است
در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.
1. حفظ محیط اطراف
فواید بوم گردی بسیار زیاد است، ایده اصلی گردشگری پایدار، حول بازدید از اماکن زیبای طبیعی و محافظت از محیط زیست بر پایه آن میچرخد. از آنجایی که بهره برداری از منابع طبیعی ممکن است تاثیر منفی و قابل توجهی بر محیط زیست بگذارد، به نظر میرسد که میتوان محیط زیست را نجات داد. در بسیاری از موارد سفر و جهانگردی پایدار میتواند گزینهای مناسب برای حفظ محیط زیست باشد، به شرط آنکه اصول و استانداردهای آن رعایت شود.
2. ارائه تجربه معتبر گردشگری
تجربه اصیل در گردشگری بوم گردی، در بهترین حالت باعث میشود که مسافرت به شکل مناسبی و بدون آسیب زدن به محیط انجام شود. گردشگران میتوانند به طبیعت نزدیکتر شده و از ارزش و اهمیت آن آگاه شوند. کسانی که از اصول بوم گردی پیروی میکنند، به طبیعت احترام میگذارند و اقدامات لازم را برای حفظ آن انجام میدهند. زمانی که به خوبی آن را بیاموزند، هر کجا که میروند گردشگری مسئولانه انجام میدهند و حتی تلاش میکند تا سایر گردشگران را از قوانین و اصول آن آگاه سازند.
3. تقویت روشهای تحقیق و توسعه
افراد دامنه تحقیقات و توسعه بیشتری درباره شیوههای بهینه در مدیریت محیط زیست به دست میآورند و مقرراتی را برای ارتقا جامعه محلی ایجاد میکنند. با مشاهده و بازدید نزدیک از طبیعت، آنها میتوانند راههای بهتری برای حفاظت از محیط زیست ارائه دهند. علاوه بر آن متخصصان اطلاعات بهتری ارائه میدهند که منجر به درک بهتر شیوههای حفاظت و ایجاد زیستگاههای طبیعی میشود.
4. افزایش اشتغال برای افراد محلی
گردشگری سازگار با محیط زیست، هر روز در حال رشد است. به همین دلیل است که بوم گردی میتواند فرصتهای شغلی بیشتر و همچنین تقاضا برای اقامتگاههای بوم گردی را افزایش دهد. گردشگران برای راهنمایی به متخصصان ماهر و آموزش دیده، راهنمایان مجرب، رستورانهایی با غذای محلی و ارگانیک یک راه عالی برای تقویت مشاغل محلی خواهد بود.
5. کمک به توسعه اقتصادی محلی
بسیاری از کشورها میتوانند از طریق گردشگری بوم گردی به رشد اقتصادی پایدار دست یابند. به عنوان مثال مقصدهایی مانند نپال، کاستاریکا، اکوادور، ماداگاسکار و غیره برای رشد اقتصادی به روشهای بوم گردی متکی هستند.
از طریق گردشگری منظم، جوامع محلی میتوانند نزدیک به 20% از درآمد را مدیریت کنند. در حالی که از طریق گردشگری بوم گردی میتوانند آن را تا 95
% افزایش دهند. به همین دلیل دولت ماداگاسکار در استراتژی اقتصادی خود به منظور کاهش فقر، امید به اشتغال زایی و ایجاد درآمد، از گردشگری بوم گردی استفاده کرد.
6. حمایت مالی در حفظ و نگهداری محیط
بخش قابل توجهی از درآمد حاصل از گردشگری بوم گردی به پروژههای مختلف حفاظت مانند جنگل زدایی، مدیریت آب، پرورش طبیعی گیاهان و جانوران و سایر فعالیتهای عمرانی و روستایی اختصاص مییابد. امروزه حتی حفاظت از حیات وحش در آفریقای جنوبی در پارکهای ملی و با درآمدهای زیست محیطی انجام میشود.
7. محافظت از گونههای در معرض انقراض
اقدامات ویژه حفاظتی و محافظه کارانه از انقراض گونههای در معرض خطر، به کمک گردشگری بوم گردی حاصل میشود. نمونههای بیشمار آن را میتوان در گیاهان و جانوران در معرض خطر در آفریقا مشاهده کرد.
8. تاثیرات فرهنگی عمیق و متنوع
گردشگری پایدار تنها به کاوش در مناظر عجیب و غریب، مراقبت از منابع طبیعی و تقویت اقتصاد یک منطقه خاص نمیپردازد و معمولا با تاثیرات فرهنگی و اجتماعی نیز همراه است. در حین بازدید از مکانهای مختلف، مسافران با مردمان محلی و فرهنگ ایشان آشنا میشوند. این روابط و احترام گذاشتن به فرهنگ و آداب و رسوم به حفظ آنها کمک میکند.
9. فرصت عالی برای بازاریابی محصولات محلی
گردشگران به راحتی از کیفیت محصولات محلی موجود در یک مقصد آگاه نیستند. از طریق اکوتوریسم، مردم محلی این فرصت را پیدا میکنند تا محصولات خود که معمولا شامل غذا و صنایع دستی است را به نمایش گذاشته و با فروش آنها درآمد خود را بهبود دهند.
10. پل فرهنگی متقابل
گردشگری بوم گردی برای گردشگرانی که اقدام به بازدید از میراث متنوع طبیعی و فرهنگی یک مقصد میکنند، مزایای آموزشی زیادی به همراه دارد. تعاملی که میان مردم محلی و مسافران ایجاد میشود، میتواند برای مردم یک منطقه بوم گردی مفید و مناسب باشد، البته به شرط آنکه اصالت ایشان دستخوش تغییر نشود.
11. کمک به مدیریت منابع طبیعی
بهره برداری از منابع طبیعی برای اهداف تجاری به صورت گسترده در سراسر جهان رواج دارد. در بسیاری از مواقع نتیجه آن اثرات منفی است که موجب رنج جمعیت جهانی میشود. گردشگری بوم گردی به مدیریت منابع طبیعی کمک میکند و تلاش آن در راستای تسهیل بازیافت و حفظ محیط است. علاوه بر آن میتواند به توسعه مدیریت استفاده از منابع طبیعی خاک، آب و هوا و مواردی مانند آن کمک کند.
12. اکوتوریسم مقرون به صرفه است
در مقایسه با سایر هزینههای تفریحی معمولی، گردشگری بوم گردی میتواند بسیار مقرون به صرفه باشد. برای گردشگرانی که به دنبال تنظیم بودجه سفر خود هستند، این مسئله بسیار سودمند و لذتبخش است.
با اقامت در هتلهای بوم گردی نیاز به تفریحات لوکس و گران قیمت نخواهید داشت. به کمک لوازم ضروری و خدمات کمتر، میتوانید با هزینههای محدود از سفر خود لذت ببرید. تنها با یک کوله پشتی و استفاده از حمل و نقل سبز و سازگار با محیط زیست میتوانید به شکل قابل توجهی هزینههای خود را کاهش دهید.
مواردی که عنوان شد تنها بخشی از مزایای گردشگری بوم گردی به شمار میآیند. نکات متعدد دیگری نیز در این رابطه وجود دارد که تنها زمانی حاصل میشوند که اصول و قوانین مربوط به گردشگری پایدار به شکل صحیح انجام گیرد. به همین دلیل بسیار مهم است که نسبت به این قوانین آگاه باشید و دیگران را نیز نسبت به آن هوشیار سازید.